Vad gör en låssmed?

Låssmed är ett yrke som innebär att man är expert på att öppna lås och byta lås. Det är ett relativt gammalt yrke och därav också det något ålderdomliga ordet smed i namnet.

Låssmeder arbetar ofta under jour då behovet ofta uppkommer akut. Många inser när de kommer hem att de tappat sina nycklar och kan inte komma in. Har man då inte hunnit ge en vän sina reservnycklar blir det helt enkelt omöjligt att komma in i sin lägenhet. Då kan man ringa en jourhavande låssmed som kan hjälpa en att komma in.

Det är dock inte bara husdörrar som låssmeder hjälper till med utan de kan även öppna bildörrar, kodlås, säkerhetsdörrar samt hjälpa till att reparera skador på dörrar efter inbrott.

En duktig låssmed vet hur han tar sig in i dörren med minimala skador på dörr eller bil. En bra låssmed är också snabb på att öppna och byta ut låset (något man ofta måste göra samtidigt). I vissa fall innebär en uppdyrkning att låssmeden måste borra upp låset, detta gäller framförallt så kallade ”polislås”. Då måste man också byta hela låset då det blir obrukbart efteråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *