Såhär blir man låssmed

Mekaniska lås har sedan de uppfanns alltid följts av personer som velat öppna dem. Oftast har det handlat om tjuvar men inte sällan råkar den rättmätige ägaren ut för att nyckeln försvinner och denne behöver då hjälp av någon kunnig. Allt eftersom fler och fler lås börjar användas blev behovet större och det fanns plats för en yrkesgrupp som låssmeder.

Att öppna något som inte är till för att öppnas och som kräver teknik och erfarenhet är en utmaning som gör att vissa väljer att arbeta som låssmed. Det är också ett yrke som kan vara relativt välbetalt om man är duktig.

Vad som krävs för att bli låssmed skiljer sig mellan olika länder men det krävs någon form av yrkesutbildning för att lära sig handlaget som krävs. I Sverige görs detta ofta redan i gymnasiet men man kan också gå kurser via ett företag.

Kurser för att lära sig bli låssmed

Låssmedsyrket är mycket mer än att bara dyrka lås (läs tex Arbetsförmedlingens beskrivning). Man lär sig framförallt att sätta ihop olika typer av lås och genom att först förstå låsen kan man sen även lära sig att öppna de dyrkbara låsen.

Om man inte lär sig yrket i gymnasiet finns alltså möjligheten att lära sig det som vuxen. Om man har de rätta förutsättningarna (gillar mekanik, gillar att ”pilla” och är noggrann) så kan man bli anställd hos en låssmed som då oftast bekostar en kurs. Efter ett par år i yrket kan man sedan göra ett gesällprov efter 3-4 år och ett mästarprov efter 6 år.

Kurser ges bland annat hos:

  • Centrum för livslångt lärande, C3L i Tyresö
  • Allsec AB, Stockholm
  • Svenska Stöldskyddsföreningen
  • Praktiska gymnasium

Därtill kan man hitta e–kurser på nätet där man kan lära sig grunderna i låssmedsyrket.

Man kan också lära sig att bli låssmed endast genom praktisk inlärning och erfarenhet genom att arbeta hos en låssmed (dvs utan teoretisk utbildning). Man får då vara beredd att arbeta sig från det mest grundläggande arbeten och uppåt då det är ett yrke där erfarenhet är A och O.

Olika typer av låssmeder

Det finns alltså olika typer av låssmeder, som kan arbetar med helt olika saker. Vissa låssmeder arbetar framförallt med säkerheten hos större företag och byggnader och kan konsulta i säkerhetsfrågor och passersystem. Andra låssmeder arbetar mer gentemot företag och skolor etc. och är specialiserade på passerlösningar som tex nyckellösa system (med ID-brickor etc). På samma sätt som låsen blir mer högteknologiska så blir alltså även låssmederna det. Idag är datorn ett lika viktigt redskap som dyrken.

Den mer traditionella låssmeden finns förstås också. De har specialistkunskap inom mekaniska lås och har ofta jour för att öppna åt personer som låst sig ute från hus, lägenheter och bilar. Inte sällan är dock dessa låssmeder kunniga inom en rad olika låssystem (både mekaniska och elektroniska) samt kunniga i säkerhetssystem som larm, säkerhetsdörrar etc.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *